Babeczki dyniowo – imbirowe

Niezwykle aromatyczne przez imbir i dynię szybkie i proste do zrobienia. Polecam.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka startej na drobnych oczkach tarki dyni (dynia piżmowa)
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Jajka z cukrem ubijamy mikserem lub trzepaczką, dodajemy olej. Ubijamy dalej mikserem. Następnie dodajemy imbir, kurkumę i szczyptę soli. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w trzech porcjach mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy startą, surową dynię. Mieszamy. Gotową masę przelewamy do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

bab dynia

bab dynia 3

bab dynia 5

bab dynia 4