Babeczki ( muffinki ) czekoladowo- pierniczkowe

Składniki na 12 muffinek:

  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 1 niepełna szklanka cukru ( około 200 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • opcjonalnie 150 g czekolady (może być gorzka)
  • małe opakowanie serka mascarpone
  • cukier puder
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przyrządzenia:

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Do drugiej miski rozbijamy dwa jajka, miksujemy, dodajemy mleko i ponownie miksujemy do połączenia obu składników. Jeśli nie mamy miksera możemy śmiało użyć trzepaczki. Łączymy składniki suche z mokrymi. Delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta na tym etapie można wrzucić rozkruszone wcześniej kawałki czekolady. Masę przekładamy do papilotek muffinkowych. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut w uprzednio rozgrzanym piekarniku.

Dekorujemy wg uznania.

WP_20141220_016

WP_20141220_001

WP_20141220_006