Babeczki z żurawiną i wanilią

Babeczki żurawinowe z wanilią- idealne na jesienne chłody. Sezon na żurawinę jeszcze trwa więc korzystając z okazji postanowiłam na szybko przyrządzić waniliowe babeczki z lekko kwaskowym nadzieniem.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka żurawiny
  • laska wanilii
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 gram masła

Sposób przyrządzenia:

Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Studzimy. Do wystudzonego masła dodajemy cukru pudru i ucieramy do gładkiej masy. Dodajemy 3 jajka. Mieszamy. Laskę wanilii  kroimy na pół wzdłuż i wydobywamy ziarenka. Dodajemy do masy. Wlewamy mleko i wszystko dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Myjemy żurawinę i łączymy z ciastem. Przekładamy ciasto do papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

bab z zur

bab z zur 2

bab z zur 3

bab z zur 4