Beza z bitą śmietaną i pomarańczami

Zaparłam się. Uparłam się żeby zrobić bezę idealną. Ilość straconych jajek – spora. Efekt końcowy – to jest to! Do zrobienia tego blatu potrzeba Wam będzie pergaminu i cyrkla. Tak. I tylka też będzie potrzebna. Bo tu trzeba wszystko odmierzyć, wymierzyć. I jak już się tyle człowiek nastara żeby beza była równiusieńka to potem suszy się ją sto lat, a potem jest już Ci obojętne co będzie w środku niej, więc dodajesz bitej śmietany, cząstek pomarańczy, kilka listków rozmarynu i jesz. Jesz do ostatniego okruszka niesfornej bezy, która nie chce ładnie się pokroić, za to jest obłędnie pyszna. Siłą przepisu często jest prostota. Beza z bitą śmietaną i pomarańczami kłania się Wam ! 7 blatów zrobiłam zanim zaczęły wychodzić. Nie zrażajcie się, więc proszę. A jeśli cierpliwości Wam brak zróbcie kształt standardowy. Też będzie pyszna

Składniki:

  • 6 białek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 200 g drobnoziarnistego cukru
  • 2 pomarańcze
  • 300 ml śmietany 36 %
  • 100 g cukru pudru

 

Sposób przyrządzenia:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru i dalej miksujemy. Dodajemy soku z cytryny i miksujemy jeszcze przez 2 minuty.

Na papierze do pieczenia cyrklem rysujemy okrąg o takiej średnicy jakiej chcemy by był nasz blat. Pamiętajcie że musi być to średnica w cm o parzystej lp. np. 12. Następnie zmniejszamy promień cyrkla o 2 cm i rysujemy kolejny okrąg- w tym przypadku o średnicy 10 cm. I tak do samego środka.  Teraz rzecz najtrudniejsza. Do worka cukierniczego wkładamy masę, wybieramy końcówkę i raz za razem, wyciskamy małą bezę. Ściśle trzymamy się linii wcześniej wyrysowanych.  Ja zaczynam od centralnego bezika (tak jak na zdjęciu), gdyż jest mi prościej zapełniać blat od środka.  Czynność powtarzamy, by otrzymać dwa blaty.

Gotowe blaty  wstawiamy do piekarnika na 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni  i suszymy ją 110 minut.  Bezy od razu z piekarnika nie wyciągamy, pozwalamy jej tam ostygnąć.

Śmietanę kremówkę mocno schłodzoną ubijamy na sztywno, dodajemy cukru pudru, ponownie miksujemy do połączenia składników. Rozkładamy niezwykle delikatnie na pierwszym blacie. Na wierzch bitej śmietany kładziemy cząstki pomarańczy najlepiej obranej z albedo. Możecie też posypać bitą śmietanę listkami rozmarynu świeżego – nada to niesamowity aromat ciastu- to moja ulubiona zimowa wersja bezy.

Następnie delikatnie kładziemy na bitą śmietanę z owocami drugi blat.

I tak nasza Beza z bitą śmietaną i pomarańczami jest gotowa !