Bób z fetą i zaatarem

Bób to dla mnie jedna z tych oznak, że mamy lato. Bób z fetą i zaatarem powstał przez zupełny przypadek prawie pustej lodówki. Danie niewymagające wielkich zdolności kulinarnych. Petarda smakowa. Koniecznie spróbujcie! Ważną sprawą jest ugotowanie bobu al dente. Ja bób zalewam wrzątkiem i gotuję około 7-10 minut. Dużo osób łapie się za głowę, znam takich co gotują bób i godzinę. Ale polecam Wam choć raz spróbować taki bób al dente. Jest naprawdę pyszny. Uwielbiam kiedy jego ziarenka są jeszcze tak intensywnie zielone. Po ugotowaniu bób przepłukuję lodowatą wodą, by nie utracić tego boskiego koloru. Bób z fetą i zaatarem nadaje się na przekąskę, lunch w pracy, obiad w upale dni czy kolację.

Składniki:

  • 0,5 kg bobu
  • 150 gram fety
  • łyżeczka zaataru
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Bób obmywamy zimną wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą, solimy. Gotujemy ok 7-10 minut. Gdy macie drobny bób nawet 5 minut. Odcedzamy, przepłukujemy bardzo zimną wodą. Obieramy. Ser feta kruszymy, łączymy z obranym bobem, zaatarem. Mieszamy. Całość skrapiamy sporą ilością oliwy z oliwek.

Bób z fetą i zaatarem gotowy!

bobu_potrawy

bob_al_dente

bob