Brownie z burakiem

Tak, tak. Znów udziwniłam przepis na tradycyjne brownie. Co więcej, nawet na blogu nie ma przepisu na jego podstawową formę. Oczywiście w najbliższym czasie postaram się to zmienić a na razie proponuję Wam tą szałową wersję z burakiem. Dlaczego burak? Bo po upieczeniu jest mega słodki. Bo dzięki niemu możecie zmniejszyć w sposób znaczący ilość dodawanego cukru. Bo ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne! Mam Was dalej przekonywać? Chyba już nie muszę. Myślę, że Brownie z burakiem pokochacie i nie raz będzie gościć w Waszej kuchni.

Składniki:

  • 250 gram gorzkiej czekolady (najlepiej 70% lub wyżej jeśli lubicie)
  • 3 jajka
  • 150 g mąki
  • 200 g buraków upieczonych
  • 150 g cukru (jeśli buraki są bardzo słodkie może być 100 g)
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Buraki pieczemy zawinięte (każdy z osobna) przez 30 minut w temperaturze 190 stopni, góra- dół. Studzimy. Obieramy. Trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Masło roztapiamy w garnuszku. Dodajemy do niego posiekanej czekolady i mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Troszkę studzimy. Jajka mieszamy z cukrem. Dodajemy do nich masy czekoladowej. Mieszamy (za pomocą trzepaczki ręcznej lub miksera). Dodajemy mąki, proszku do pieczenia. Mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Dodajemy starte buraki. Mieszamy.

Blaszkę 22×22 cm wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, opruszamy mąką. Masę przelewamy do formy i pieczemy w  170 stopniach przez 25 minut. Studzimy na kratce.

img_20160924_233842_

img_20160924_233326_

img_20160924_233031_

img_20160924_233442_

img_20160924_233749_