Brownie z fasoli

Tak. Brownie z fasoli . Czerwonej. Jakkolwiek dziwnie to brzmi, ciasto jest mega smaczne. Bez mąki i cukru. Słodzone bananami.   Prawda jest taka, że jak nie przyznacie się, że ciasto jest z fasoli, to większość osób tego nie zgadnie.  Dla osób, którym za mało słodyczy bananów, proponuję dosłodzić syropem klonowym lub daktyli. Jeśli dodajecie daktyli dobrze je zblendować na gładką masę- dzięki czego struktura ciasta nadal będzie jednolita i nie zaburzona. Myślę, że każdy choć raz powinien spróbować takiej zdrowej wersji brownie.

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli po 200 g (dobrze opłukanej)
  • 2 banany dojrzałe
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao gorzkiego
  • 4 kawałki gorzkiej czekolady rozpuszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju kokosowego (czubate, nierozpuszczonego)
  • opcjonalnie : truskawki liofilizowane

Sposób przyrządzenia:

Fasolę blendujemy razem z bananami, jajkami, kakao, rozpuszczoną gorzką czekoladą, proszkiem do pieczenia i olejem kokosowym na gładką masę. Musicie pamiętać, że masa musi być bardzo gładka, by nie dało się wyczuć fasoli. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę 25 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę. Pieczemy około 55-60 minut. Po tym czasie ciasto może być troszkę płynne, nie przejmujcie się tym, po wystygnięciu zmieni swoją strukturę . Jest świetne na drugi dzień! Możecie przybrać Brownie z fasoli truskawką suszoną. A w sezonie świeżymi owocami.

Smacznego!