Bułeczki z budyniem i śliwką

Czasem mam takie zachcianki, że w kuchni bym tylko piekła i piekła. Niedawno miałam właśnie taką szaloną chęć. Tak powstały bułeczki z budyniem i śliwką. Budyń nie był domowy, choć taki jest najlepszy, ale zafundowałam sobie taaaki maraton w kuchni, że już pod koniec dnia zwyczajnie mi się nie chciało (zdarza się najlepszym hihi) .  Do każdej bułeczki dodałam symbolicznie po pół śliweczki, bo zostały mi z ciasta śliwkowego, więc szkoda by było, żeby się zmarnowały. Bułeczki najlepsze są na świeżo, ewentualnie na drugi dzień

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka +3/4 szklanki mleka x 2 do budyniu
  • 100 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka cukru
  • 2 opakowania budyniu (u mnie śmietankowy)
  • około 8-10 śliwek

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z  łyżką cukru i łyżką mąki oraz dolewamy do nich połowę ciepłego mleka. Czekamy 15 minut do wyrośnięcia drożdży. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, jajko i żółtka wymieszane wcześniej z cukrem pudrem, roztopione masło, resztkę mleka i wyrabiamy. Ciasto powinno być puszyste i odchodzić od ręki. Mnie wyrabianie ręczne zajęło około 6 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto czystą ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto. Stolnicę/ stół podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich znów na dwie. I tak aż do uzyskania 16 kawałków ciasta drożdżowego. Każdy kawałeczek formujemy w okrągły placuszek, następnie robimy w nim wgłobienie (podobnie jak w kluskach śląskich, tylko większe i głębsze. Bułeczki kładziemy na kratce do pieczenia pokrytej papierem.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, ale używając 1/4 mleka mniej. Studzimy. W zagłębienia bułeczek nakładamy budyniu i po połówce śliwki.

Nadziane bułeczki smarujemy białkiem, które zostało nam z wykonywania ciasta. Bułeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut, do zarumienienia.

Bułeczki z budyniem i śliwką gotowe.

2016-08-27_00.16.18

2016-08-27_00.15.32

2016-08-27_00.17.04

 

2016-08-27_00.14.37

2016-08-27_00.11.44

 

  • Kasia

    Piękne bułeczki!
    Uwielbiam połaczenie budyniu z ciastem drożdżowym!
    🙂

  • gin

    Przepadam za drożdżówkami z budyniem – niebo w buzi! 🙂