Bułeczki drożdżowe piernikowe

Uwielbiam piernikowy smak i cały rok gdzieś tam przewija się w mojej kuchni ( i to nie tylko w słodkościach, ale też na wytrawnie – w mięsach i sosach mięsnych). Dlatego też postanowiłam zrobić zakręcone bułeczki drożdżowe właśnie z opcją piernikową. Zazwyczaj jako nadzienie daję sam cynamon, ale tu postanowiłam zrobić odstępstwo.

 

 Składniki:

Na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 25g drożdży,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 50g cukru,
  • 100g roztopionego masła,
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Nadzienie

  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru,
  • 3  łyżki przyprawy do piernika
  • jajko do posmarowania

Sposób przyrządzenia:

Drożdże kruszymy w ciepłym mleku. Dodajemy roztopione wcześniej masło, kardamon, szczyptę soli, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto do momentu gdy nie lepi się nam ono do rąk. Odkładamy do wyrośnięcia na pół godziny. Nadzienie szykujemy poprzez wymieszanie przyprawy korzennej z cukrem i z masłem(masło musi być miękkie można he tez delikatnie rozpuścić) Gdy ciasto już wyrośnie, wyrabiamy je ponownie , następnie trzeba je rozwałkować do wielkości około 25 na 50 cm. Rozsmarowujemy na cieście nadzienie zostawiając 3 cm bez nadzienia wzdłuż dłuższego boku po jednej stronie. Margines smarujemy jajkiem roztrzepanym by ciasto mogło się skleić. Ostrożnie zawijamy rulonik. Kroimy go ostrym nożem na 2,5- 3 cm kawałeczki. Układamy je na formie do pieczenia zachowując odstępy. Następnie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku dobrze rozgrzanym w temperaturze 220 przez 12-15 minut do uzyskania złocistego koloru.