Buraczana owsianka

Buraczana owsianka ! Brzmi dla Was dziwnie? Niepotrzebnie! Tak naprawdę to kolejna alternatywa dla zwykłej, tradycyjnej owsianki. Ta wersja świetnie, naprawdę świetnie sprawdzi się w upalne dni, kiedy fajnie zjeść na śniadanie coś pożywnego i pełnowartościowego a niekoniecznie chcemy żeby ten posiłek był gorący.  Bazą są płatki owsiane i burak – plus owoce jakie lubicie. Ja zawsze daję banana- naturalna słodycz. Często oprócz niego nic słodkiego już nie daje, choć jeśli mam ochotę na słodszą wersję całość podlewam syropem klonowy/ z agawy. Taką owsiankę fajnie zrobić w blenderze, który przerobi płatki i owoce w aksamitną strukturę. W takiej formie owsiankę pokochają Ci, którzy jej nie znoszą, bo prawda jest taka, że nawet niekoniecznie będą wiedzieli, że to właśnie owsiankę jedzą. Do wykonania przepisu użyłam Blendera Panasonic MX- ZX1800.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 młode, średniej wielkości  buraczki, surowe, pokrojone w plasterki
  • banan (dojrzały)
  • kilka truskawek
  • opcjonalnie : syrop klonowy/ syrop z agawy

Sposób przyrządzenia:

Najprościej jak się da. Wszystkie składniki wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy. Gotowe! Po połączeniu składników sprawdźcie smak, jeśli uważacie, że owsiankę trzeba osłodzić, dodajcie odrobinę syropu i jeszcze raz na kilka sekund wymieszajcie.

#EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC

  • ciekawa kombinacja
    w sumie burak jest w smaku słodkawy, wiec dlaczego nie miałby pasować 🙂

  • Aneta

    wygląda bardzo apetycznie, kolor rewelacyjny 🙂

  • Uwielbiam taki sposób przygotowania dania 🙂
    Jeszcze nie wiem, czy smak do mnie przemówi 🙂 bo raczej „sok z buraka” i ja…tak niezbyt razem…ale mam ogromną ochotę sprawdzić 🙂

    • burak nie jest tak intensywny w połączeniu z tymi składnikami, tak naprawdę głownie nadaje kolor owsiance 🙂

  • Pomysł na szybkie danie idealny … jednak nie mając takiego kielicha do blendowania, boję się o kuchnię używając blendera ręcznego .. a kuchnia świeżo malowana …