Carbonara

Carbonara. Nie taka prawdziwa włoska- od razu uprzedzam ! Ta włoska jest bez śmietany i zamiast naszego boczku jest ichniejsza pancetta lub podgardle ! No ale czy to znaczy, że nie można nazwać mojej carbonarą, skoro cały świat nazywa wegański smalczyk smalcem ?! Ja się pytam ? 😉 A tak serio, spróbujcie tego przepisu. Wyjdzie pyszna. Warunek jeden- kiedy na patelnię wylejecie masę jajeczną musicie mieć zmniejszony ogień, oraz intensywnie mieszajcie. Cały czas. Bo inaczej zrobi się Wam jajecznica. Reszta musi się udać!

 

Składniki:

  • makaron świeży 100 g (kupuję w Lidlu)
  • 3 żółtka
  • boczek 250 g
  • 250 g śmietanki 30 % słodkiej
  • 1 spora cebulka
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • parmezan 3-4 łyżki plus do posypania na talerzu

 

Sposób przyrządzenia:

Wytapiamy i smażymy boczek . Wysmażony boczek przekładamy do miski, na tłuszczu z patelni dusimy cebulkę z czosnkiem. W miseczce mieszamy 200 g śmietanki z 3 żółtkami i 3-4 łyżkami czubatymi startego parmezanu. Boczek przekładamy do patelni, zalewamy odrobiną śmietany (50 ml dla zahartowania) , zmniejszamy ogień. Solimy, pieprzymy. Gotujemy makaron w osolonej wodzie .Masę jajeczną przelewamy na patelnię, mieszamy intensywnie aż do zgęstnienia sosu. Odcedzony makaron przekładamy do sosu, mieszamy i gotowe !

Posypujemy parmezanem.