Chińszczyzna z makaronem

Tak mi się nie chce gotować. Tak, ja też mam takie dni, ostatnio bardzo często. Zwalam na przesilenie wiosenne. Cyrków w kuchni nie chciało mi się wyprawiać i stać pół dnia, ale na chińskie naszła mnie chęć. Niestety w okolicy gdzie mieszkam nie znam dobrego chińskiego i przyznam, że w Łodzi ufam tylko jednej restauracji. Także jak się zachciało to trzeba robić. Niewiele myśląc poszłam na łatwiznę – kupiłam gotową, mrożoną mieszankę warzyw orientalnych, pierś z indyka, i żeby się pogrążyć makaron pszenny bez gotowania (zalewasz wrzątkiem i już). Resztę składników miałam w domu. Zrobienie obiadu trwało 15- 17 minut, więc możemy nawet zaokrąglić, że 20. Myślę, że tyle to każdy wystoi. I powstała Chińszczyzna z makaronem. Bez sosów z proszku, z moim własnym, na odrobinie mąki ryżowej. Koniecznie spróbujcie ! Nie zawiedziecie się!

Składniki (dla 2 bardzo głodnych osób):

  • 300 g piersi z indyka
  • 400 g warzyw mieszanki orientalnej (mrożonej – z kiełkami fasoli mung, grzybami mun, pędami bambusa, porem lub cebulą – jeśli w składzie nie ma choć jednego z tych dwóch ostatnich musicie dodać sami)
  • makaron pszenny błyskawiczny (u mnie typu wonton)
  • 3 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • pół ostrej papryczki
  • łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia :

Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzanego woka z olejem. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy i smażymy około 2 minut. Dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę imbir, ostrą papryczkę. Następnie wrzucamy mieszankę orientalną. Mieszamy. Smażymy 2 minuty.

Teraz do zimnej wody dodajemy sosu sojowego, łyżkę mąki ryżowej. Bardzo dokładnie mieszamy by powstała bez grudkowa struktura. Wlewamy do woka. Mieszamy całość. Dusimy około 3-5 minut w zależności od preferencji miękkości warzyw/ redukcji sosu. Pod koniec duszenia sosik ładnie oblepi wszystkie składniki.

W czasie duszenia gotujemy wodę i zalewamy makaron, przykrywamy. Po 3-5 minutach (czas oczekiwania zależny od opisu na opakowaniu) odcedzamy makaron i dodajemy do woka. Całość dokładnie  mieszamy.

Gotowe!