Chleb z samych ziaren

Chleb bez dodatku mąki- to możliwe. Zamiast mąki dodajemy różne ziarna- sezam, siemię lniane, słonecznik, orzechy laskowe, migdały. Wychodzi z tego pyszny i dość długo utrzymujący świeżość chlebek. Chleb z samych ziaren jest naprawdę dobry i wart wypróbowania.

Składniki:

  • 150g ziaren słonecznika
  • 100g siemienia nianego
  • 100g pestek dyni
  • 100g sezamu
  • 50g orzechów laskowych
  • 4 średnie jajka
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • czarnuszka do posypania

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie ziarna mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy. Pieczemy w natłuszczonej foremce (długość 24 cm) do chleba w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Studzimy przed krojeniem.

chleb ziarna

chleb ziarna 2