Chleb pszenny na drożdżach

Nie od dziś wiadomo, że najlepszy chlebuś to ten, który samemu zrobisz. I właśnie dlatego mój mąż namawiał mnie, żebym w końcu zrobiła mu zwykły, 100% pszenny chleb a nie jakieś tam moje na zakwasie żytnie cuda. Noo i wyprosił Chleb pszenny na drożdżach powstał co prawda dzięki temu, że zrobiłam go w testowanej przeze mnie, bardzo pomocnej maszynie do wypieku chleba Panasonic . Jednak potem robiłam go też w zwykłym piekarniku. Łapcie więc przepis i przemyślcie sprawę! Może i Wy zrobicie komuś w domku radość takim wypiekiem!

Składniki(na mały chlebek):

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g miękkiego masła
  • 280 ml wody letniej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży

Sposób przyrządzenia:

Wszystkie suche składniki ze sobą mieszamy. Dodajemy letniej wody i masła i porządnie wyrabiamy ciasto. Możemy je zamiast ręcznie wyrobić w robocie z odpowiednią końcówką. Wyrobione ciasto powinno bez problemu odchodzić od ręki.  Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Ponownie wyrabiamy. Wkładamy do formy. U mnie keksówka 30 x 10 cm. Odstawiamy na 30 minut. Następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku  w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze przez 45 minut.

W maszynie do wypiekania chleba Panasonic- postępujemy zgodnie z instrukcją- program 1 lub 2.

#EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC