Chlebek bananowo – kokosowy

Tak uczciwie! Miał być bananowy z orzechami, ale orzechów było za mało, a wiórek kokosowych i oleju kokosowego tyle, że dla wojska by starczyło, więc zmieniłam zdanie w trakcie jego przyrządzania! Lubię ten chlebek bardzo, nie dodaję do niego dodatkowego cukru i przyznam, że to jest jedyna słodycz jaką w ciąży toleruję. Więc robię od czasu do czasu. Do kawki. I Wam polecam, bo Chlebek bananowo – kokosowy jest naprawdę przedni!

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 5 dojrzałych bananów (mocno dojrzałe)
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 2 garści orzechów włoskich lub pekan

Sposób przyrządzenia:

Do miski wrzucamy wszystkie mokre składniki- jajko, olej i banany pokrojone w plasterki. Blendujemy. Do powstałej papki dodajemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką.  Na koniec wrzucamy lekko rozdrobnione orzechy i wiórki. Wszystko mieszamy  łyżką do momentu, aż składniki się połączą. Blaszkę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, natłuszczamy, opruszamy mąką i przekładamy ciasto. Na wierzchu możecie ułożyć orzechy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około godziny.

P.S. Jeśli nie masz blendera wystarczy zacząć ciasto od rozgniecenia widelcem bananów, potem postępujemy tak samo! Wychodzi równie pyszne!