Ciasteczka cytrynowe z wanilią

Najlepsze ciasteczka to te domowe. W stosunkowo szybkim czasie można przygotować pyszną przekąskę do kawki. Dość długo utrzymują świeżość, można je przechowywać w ciasteczkowym słoiku lub pudełku.

1423853702234

Składniki:

  • szklanka mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 cytryny
  • laska wanilii lub cukier z laską wanilii
  • 125 g twardego masła
  • 1 całe jajko
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiać. Dodać cukier puder i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie przemieszać. Dodać posiekane, wcześniej mocno schłodzone masło. Wbić całe jajko. Zetrzeć na tarce o najcieńszych oczkach skórkę z jednej, wcześniej umytej cytryny. Dodać do pozostałych składników.  Mieszamy dość szybko do połączenia w jednolitą masę. Formujemy ciasto w kulkę i wsadzamy je na 50 minut do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki. Jeśli ciasto po upływie tego czasu jest miękkie,  należy czas trzymania w lodówce przedłużyć. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto na posypanej mąką stolnicy do grubości 4 mm, wycinamy ciasteczka. Pieczemy w mocno rozgrzanym piekarniku (190 stopni) przez 12-14 minut.

1423853757110

1423853728154

1423853655949

1423853628745

1423853583989

1423853610357