Ciasteczka kokosowe

Ciasteczka kokosowe są takimi szybkimi ciachami, które dłużej się pieką niż robicie je sami. Wystarczy zmieszać zaledwie kilka składników, uformować z masy ciasteczka, wstawić do piekarnika i po chwili cudna magia kokosa roznosi się po całym domu. Ciasteczka na świeżo są bardzo chrupiące. Po wystygnięciu wsadzam je do woreczka foliowego i na następny dzień są znów mega miękkie.

Składniki:

  • pół szklanki mąki kokosowej
  • pół szklanki cukru kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4-5 łyżek oleju kokosowego
  • opcjonalnie – kwiaty lawendy, płatki chabrów

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy razem z cukrem. Dodajemy oleju (roztopionego), a następnie mąki pomieszanej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy (można już łyżką). Piekarnik rozgrzewamy do 185 stopni, góra- dół. Z masy formujemy ciasteczka i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy posypać płatkami kwiatów. Pieczemy około 17 minut do zarumienienia. Studzimy na kratce.

img_20161015_210530_

img_20161015_210442_

img_20161015_210650_

 

 

  • Ania Liść jarmużu

    Gdzie kupujesz płatki kwiatów? Niesamowicie dodają uroku 🙂