Ciasto bananowe bez pieczenia

Ciasto bananowe bez pieczenia nazywane też Banoffee Pie to ciasto w 15 minut. Po pierwsze radość dla tych co nie mają piekarnika i nie mogą już patrzeć na tiramisu. Po drugie i chyba najważniejsze- jest pyszne. Spód z ciastek owsianych wymieszanych z masłem orzechowym. Na to solidna porcja masy krówkowej i orzeszki. Potem banan. A potem już „tylko” bita śmietana. Ja nazywam to ciasto bananowcem, bo moim zdaniem smak banana tu dominuje. Ale kochają to ciasto nawet Ci co w wersji samotnej za nim nie przepadają. Myślę, że to może być fajna opcja na nieco mniej tradycyjne świąteczne ciasto. \

Składniki:

  • 220 g owsianych ciastek
  • 50 g masła miękkiego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 400 ml masy krówkowej
  • garść orzechów : u mnie mieszanka laskowych, nerkowca i migdałów
  • 2 banany dojrzałe (!)
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kakao do posypania

Sposób przyrządzenia:

Ciastka rozdrabniamy za pomocą malaksera na proszek. Dodajemy do nich masło i masło orzechowe. Masę dokładnie mieszamy. Foremkę na tartę wykładamy folią spożywczą, następnie równomiernie rozkładamy masę ciasteczkową, przykrywając dno i boki formy. Wstawiamy do lodówki na 8-10 minut do stężenia.

Następnie wylewamy na ciasto masę krówkową, posypujemy orzechami. Układamy plasterki banana.  Ciasto wkładamy do lodówki.

W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodając cukru pudru.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kładziemy na wierzch bitej śmietany i posypujemy gorzkim kakao przez sitko. Gotowe. Ciasto przetrzymujemy w lodówce i po nałożeniu bitej śmietany radzę Wam zaczekać jakąś godzinkę przed krojeniem.

Ciasto na drugi dzień jest jeszcze lepsze!