Ciasto cytrynowe

Nie ma co ukrywać, ,że grudzień kojarzy mi się z cytrusami. Niedawno wpadły mi do rąk niewoskowane cytryny z uprawy ekologicznej (jeśli wierzyć temu co było na opakowaniu napisane). I postanowiłam poprzerabiać je na różne rzeczy. Pyszne rzeczy. Zaczęłam od kandyzowania cytryny, bo to przecież miła rzecz mieć w kuchni własnoręcznie kandyzowane owoce. Sprawa jest prosta. A potem zamarzyło mi się ciasto z lukrem  cytrynowym i jak już te kandyzowane cytryny miałam to i z nimi. Łapcie przepis może ktoś Was się skusi na Ciasto cytrynowe .

Składniki:

Na ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • skórka z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Na kandyzowane cytryny

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cytryny

 

Sposób przyrządzenia:

2 szklanki cukru rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Cytrynę myjemy gąbeczką, kroimy na 4 mm plasterki. Gdy woda z cukrem będzie się gotowała wkładamy do niej plastry cytryny. Gotujemy około 45 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas delikatnie odwracamy. Po tym czasie cytryny wyławiamy, wykładamy na papier do pieczenia do ostygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko oraz rozpuszczone i wystudzone masło. Mieszamy. Następnie dodajemy 2 rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy skórki z cytryny. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut (po 45 minutach sprawdzić czy patyczek jest suchy).  Forma – tortownica, u mnie 25 cm średnicy. Studzimy na kratce

Cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny. Uzyskujemy gładką białą masę. Lukier nie może być za rzadki.

Wystudzone Ciasto cytrynowe  polewamy lukrem, następnie dekorujemy cytrynami.