Ciasto czekoladowe bez mąki z pomarańczami

Ten przepis jest rewelacyjny. Ciasta nauczyłam się od Pawła Małeckiego, Mistrza cukiernictwa, który prowadził nam warsztaty cukiernicze Cukierni Lidla z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Tam była to wersja mazurka, ale ja postanowiłam nieco to zmienić. Korzystając z okazji, że mamy końcówkę sezonu na cytrusy zrobiłam Ciasto czekoladowe bez mąki z pomarańczami . Użyłam dżemu z pomarańczy, który dostałam w prezencie. Jeśli takowego nie posiadacie można kupić już bez problemu dżemy cytrusowe w sklepach, lub ewentualnie zrobić sobie kilka słoiczków na zimę. Niewątpliwie cudnym faktem jest to, że ciasto nie wymaga mąki! Drugim pięknym faktem jest to, że piecze się je 12-15 minut a to oznacza, że jesteście je w stanie bardzo, ale to bardzo szybko zrobić! Zamiast Ciemnej czekolady gorzkiej można użyć oczywiście mlecznej lub białej. Cały sekret ciasta polega na odpowiednim ubiciu piany. Trzeba ją ubijać na nie za szybkich obrotach, ponieważ może to spowodować zbyt duże napowietrzenie piany które w połączeniu z czekoladom spowoduje, że ciasto nam „oklapnie”. Piana powinna lśnić, być gładka i nie wylewać się z miski po odwróceniu. Ciasto po upieczeniu jest delikatnie mokre swojej wewnętrznej warstwie.

Składniki:

Na ciasto

  • 6 jaj „L”
  • 80 g cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła

Na ganasz czekoladowy

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • dżem (u mnie z pomarańczy)

Dodatkowo

  • cząstki pomarańczy bez albedo (białej skórki)

Sposób przyrządzenia: 

Ciasto – Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy kawałki czekolady, rozpuszczamy całość i odstawiamy z gazu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Mieszamy. Blaszkę (dużą, tą piekarnikową) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Pieczemy 12, max 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wykładamy na kratkę do studzenia.

Ganasz – Śmietankę zagotowujemy, dodajemy miodu, pokruszoną czekoladę, masło. Rozpuszczamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy masę do miseczki, ochładzamy ją do momentu zgęstnienia.

Ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą warstwę smarujemy dżemem (nie oszczędzałam go). Kładziemy drugą warstwę i smarujemy ją ganaszem. Przykrywamy 3 warstwą, znów smarujemy ganaszem. 4 warstwę układamy do góry nogami (Zapewni to piękną, równą warstwę wierzchnią) i polewamy ganaszem. Na wierzch kładziemy obrane cząstki pomarańczy (ja wcześniej odsączyłam nadmiar soku ręcznikiem papierowym). Ciasto czekoladowe bez mąki z pomarańczami wkładamy do lodówki na 30 minut do zastygnięcia ganaszu.

pomarancza-ciastoczekoladowe-dziekujebylopyszne

ciastoczekoladowe-ganasz-pomarancze

ciastoczekoladowe-ganasz-czekolada-pomaranczepomarancze-ciasto czekoladowe