Ciasto czekoladowe z cukinią bez cukru i bez mąki

Ciasto czekoladowe z cukinią to całkowicie wymysł mojej wyobraźni. Doszłam do wniosku, że skoro robimy ciasto marchewkowe, dyniowe, to czemu nie zrobić cukiniowego. Poszłam też krok dalej. Postanowiłam, że zamiast cukru użyję daktyli. Tego przedsięwzięcia troszkę się obawiałam, ale zupełnie niepotrzebnie. No i na sam koniec. Wyeliminowałam mąkę pszenną! A co tam. Zamiast tego mąka kasztanowa. Tak, kasztanowa. Jest okej.  Ciasto wyszło słodkie i rewelacyjnie mokre. Długo pozostało świeże. Cukinia w smaku była niewyczuwalna a dodałam jej całkiem sporo. Aby ja zatuszować dodałam kakao, by to zabarwiło warzywo na ciemno.  Śmiało możecie wypróbować w domu, na pewno będę do tego mojego eksperymentu wracała. Oczywiście nie mówię, że to mało kalorii, ale na pewno mniej niż z cukrem, mąką pszenną a przede wszystkim zdrowiej!

Składniki:

  • 4 jajka
  • pół szkalnki oleju kokosowego ( możecie użyć normalnego oleju)
  • 3 garści daktyli
  • 2 łyżki kakao
  • pół tabliczki czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej)
  • 2 szklanki mąki kasztanowej (możecie użyć mąki pszennej)
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki drobno startej cukinii
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • masło/margaryna/olej do wysmarowania foremki

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy mikserem lub trzepaczką, dodajemy olej. Ubijamy dalej mikserem. W rondelku grzejemy około pół szklanki wody wrzucamy daktyle. Widelcem rozgniatamy daktyle i intensywnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej papki. Lekko studzimy. Jeszcze miękką dodajemy do jajek. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w trzech porcjach mąkę. Miksujemy. Od tego momentu używamy już tylko łyżki (może być drewniania). Do masy dodajemy kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.  Mieszamy. Cukinię obieramy ze skórki, trzemy na tarce o małych oczkach. Do masy dodajemy cukinii i miód. Foremkę wykładamy folią bądź papierem do pieczenia, smarujemy masłem/margaryną i opruszamy mąką. Wylewamy ciasto do foremki.

Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z funkcją termoobiegu. Po ostygnięciu wyjmujemy ciasto z foremki i wkładamy do woreczka foliowego lub foli aluminiowej by nie zrobiło się suche.

Smacznego!

DSC_0794

DSC_0783

 

  • Bardzo, bardzo dużo skorzystałam z Rad z bloga. WIELKIE dzięki i czekam na więcej Pozdrawiam

  • Anonim

    Ciasto bez mąki z mąką… Tsaaa

    • Tak ponieważ mąka kasztanowa to nie jest tradycyjna mąka a jedynie zmielone kasztany. Możesz tez tak zrobić z orzechami włoskimi czy laskowymi. Nie potrzeba jednak do tego ciasta tradycyjnej mąki pszennej. Serdecznie pozdrawiam 🙂

  • Małgosia Topczewska

    „Jajka z cukrem ubijamy mikserem” – na liście składników nie widzę cukru. Czy to jakaś pomyłka? Mam ochotę upiec to ciasto, ale wolałabym skorzystać z precyzyjnego przepisu. Pozdrawiam serdecznie! 🙂