Ciasto czekoladowe z orzechami pekan

No więc tak- Wielkanoc już niebawem i choć wiadomo, że na świątecznym stole królują mazurki, serniki, babki – to ja zawsze robię coś takiego innego. I w tym roku zamierzam postawić na Ciasto czekoladowe z orzechami pekan . Szybkie, pyszne na drugi dzień, wypchane orzechami. Z lukrem. No i po pierwsze co powinnam wymienić- czekoladowe. A w zasadzie stop. Kakaowe. To co, jedziemy z takim ciachem na święta?

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru drobnego Diamant
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao gorzkiego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3+1  garści orzechów pekan
  • 3/4 szklanki cukru pudru Diamant +2 łyżki gorącej wody (na lukier)

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z drobnym cukrem. Następnie dodajemy oleju i mleka. Ubijamy. Suche składniki: mąka, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą a następnie łączymy z mokrą masą.

Orzechy (3 garście) siekamy (na niezbyt małe kawałki ) i wrzucamy do masy. Mieszamy. Foremkę – u mnie tortowanica 23 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 55minut. Po tym czasie dobrze sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest już „suche”.

Studzimy na kratce.

Aby wykonać lukrową polewę wystarczy wymieszać cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody. Energicznie mieszamy. Tak uzyskaną masą zalewamy wierzch naszego ciasta. Ozdabiamy orzechami.