Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Maj. Siedzę w ogródku. Jest późne popołudnie. Zerkam na zegarek. Dokladnie 18:18. Tak ciepło i pięknie. Wyleguję się na ławce i wcinam Ciasto drożdżowe z rabarbarem, I wtem przypomina mi się „O matko! Miałam napisać na blogu przepis na przednie drożdżowe z kochanym rabarbarem. Tyle osób je chciało zrobić w weekend! ” A że komputer ostatnio wszędzie zabieram ze sobą to szybko chwyciłam i właśnie piszę. Ciasto jest boskie. Zróbcie i zjedzcie by poczuć wiosnę.

Składniki:

Na ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu greckiego gęstego
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka cukru

Na „dżem”

  • rabarbar – 4 duże i grube gałęzie
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1/3 szklanki wody

Na kruszkonę

  • 1 część masła
  • 1 część cukru
  • 2 części mąki

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masła (musi być miękkie), mąki, jogurtu, cukru pudru przesianego i resztkę mleka. Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut.

W tym czasie rabarbar kroję w 1 cm kawałki, wrzucam na rozgrzaną patelnię, zasypuję cukrem i 1/3 szklanki wody, podsmażam na dużym ogniu mieszając około 3-4 minuty. Woda całkowicie musi odparować.  Całość studzę.

Żeby zrobić kruszonkę mieszam np 100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta wykładamy rabarbar i duuuużo kruszonki.

Pieczemy 50 minut.

 

 

 

  • Pingback: Dżem rabarbarowy - Dziękuję Było Pyszne()

  • Chyba przepadłam w Twoich przepisach i pysznościach!
    Rabarbar to wspomnienie mojego dzieciństwa u babci, gdzie rabarbar rósł koło szklarni z aromatycznymi pomidorami. Maczaliśmy go w lekko zardzewiałej cukiernicy i do dziś zapamiętam ten smak. Smak dziecięcej radości i szczęścia. Dziękuję Ci, jeszcze dziś upiekę to ciasto 🙂

    • Jak mi miło 💕 zawsze jak ktoś mi tak pięknie pisze to odadza się we mnie sens pisania bloga 💕 bardzo Ci dziękuję! A ciasto mnie też bardzo ale to bardzo kojarzy się z dzieciństwem😊