Ciasto z kremem z białej czekolady

Ciasto z kremem z białej czekolady byłoby zupełnie niczym bez kremu. Czekoladowe ciasto- a w zasadzie kakaowe, bo do zrobienia ciasta użyłam gorzkiego kakao oczywiście w smaku jest okej, ale dopiero dżem jagodowy, masa kokosowo- czekoladowa i borówki sprawiają, że wszytko tworzy idealną całość. Do wykonania ciasta użyłam kokosa, który obrałam, pozbyłam się z niego brązowej skórki, pokroiłam na kawałki i zblendowałam na wiór. I wyszły najlepsze wiórki kokosowe jakie w życiu jadłam. Ciasto jest proste do wykonania a wygląda bardzo ładnie, idealnie nada się na wizytę znajomych.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • słoiczek dżemu jagodowego
  • 200 ml śmietany 36%
  • 100 g czekolady białej
  • wiórki z jednego kokosa
  • borówki do dekoracji (około 300 g)
  • pół szklanki wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru pudru

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia oraz kakao. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Formę do pieczenia  (20×25 cm) wykładamy folią aluminiową/ papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (u mnie masło), opruszamy mąką. Przelewamy masę. Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Studzimy na kratce.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Przestudzoną, ale jeszcze płynną wlewamy do bitej śmietany i szpatułką delikatnie mieszamy. Kokosa wydostajemy z łupiny, odlewamy wodę, obieramy z brązowej skórki, kroimy na kawałki i wrzucamy do blendowania. Tak powstaną nam wiórki, które przesypujemy i łączymy z masą.

Z ciasta odkrawamy wierzch tak by powierzchnia była równa. Pół szklanki wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru pudru łączymy ze sobą i delikatnie nasączamy całość ciasta. Smarujemy równomiernie dżemem jagodowym. Następnie smarujemy powierzchnię ciasta naszym kremem z białej czekolady. Na wierzchu układamy borówki. Ciasto przed podaniem musi wylądować w lodówce na około 40 minut, by masa zgęstniała.

IMG_20160724_172607_

IMG_20160724_172311_

IMG_20160724_171855_