Ciasto z mango

Jedliście kiedyś mango w cieście? Wpadłam na ten szalony pomysł w obliczu chęci posiadania (w miarę szybko) pysznego ciasta a mango już mocno dojrzałe leżało w lodówce i aż prosiło się: Zjedz mnie! To co miałam w lodówce połączyłam i wyszło pyszne Ciasto z mango ! Kto nie jadł mango w takiej formie koniecznie musi spróbować. Wystarczy zamknąć oczy i przenieść się w prawie zimowy wieczór do ciepłych krajów-  im większą blaszkę upieczecie, tym dłużej możecie z tej ciepłoty nie wracać! Tylko uwaga- znika szybko !

Składniki:

  • 5 jajek „L”
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • czubata szklanka mąki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • duże, dojrzałe mango (lub dwa mniejsze)
  • opcjonalnie polewa czekoladowa/ cukier puder

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy jogurtu i oleju. Mieszamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką a następnie wsypujemy do masy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy (u mnie 20×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i opruszonej mąką. Obrane mango pokrojone w średnią kostkę układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy 40 minut w 185- 190 stopniach. Studzimy na kratce. Można po wystudzeniu zalać ciasto polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

img_20161128_225021_

img_20161128_224941_

img_20161128_225101_

img_20161128_225356_