Ciasto z serem i malinami

Ni to biszkopt, ni to sernik. Ale pyszne. Ciasto z serem i malinami, nie będzie chyba zaskoczeniem jak powiem, że powstało przypadkiem! Serio. Pyszne na świeżo (nawet do końca nie wystygło i bardzo pyszne na dzień drugi, na trzeci to już nie wiem, bo nie dotrwało). Na drugi dzień jest totalnie mokre. Malinki idealnie do niego pasują, ale oczywiście możecie dodać inne owoce. Zasada jest jedna. Owoców musi być dużo!

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 400 g malin
  • 250 g ser biały półtłusty  (u mnie Klinek, którego używam do robienia twarożku na śniadanie)

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Blendujemy osobno twaróg, który dodajemy do jaj z cukrem. Całość miksujemy. Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami.  Formę do pieczenia (tortownica średnica 22 cm) wykładamy folią aluminiową/ papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (u mnie masło), opruszamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy gęsto i dość głęboko (by były na każdym poziomie) maliny. Na wierzchu także je układamy.  Pieczemy w 185 stopniach przez 50-55 minut.

Ciasto z serem i malinami o wystygnięciu możemy ozdobić malinkami.

Smacznego!

2016-07-07_22.12.19

2016-07-07_22.10.08

2016-07-07_22.14.25