Ciasto ucierane z truskawkami

No nareszcie! Truskawki opanowały ryneczki, a ich ceny przyciągają jeszcze bardziej. Zero przymrozków, nawet Zimna Zośka w tym roku nas oszczędziła. Ulew też nie było, więc nic  nie zgniło. Ja się więc pytam. Czemu nikt nie cieszy się? Bo jak przemarzną, jak zgniją to wszyscy narzekają. Kupujący, że mało, że drogo. Sprzedający, że się nie opłaca, że mało, że nieurodzaj. No do cholerki! W tym roku trzeba jakieś pozytywne komentarze wysnuć ! Nie mam racji? No sami powiedzcie. No ale jak zwykle! Rozgadałam się o naszych narzekaniach a o cieście zapomniałam. Ciasto jest bajecznie proste. Możecie je zrobić bez użycia miksera. Szybkość wykonania gwarantuje sukces gotowości ciasta do włożenia do piekarnika w max 15 minut. No to chyba jest okej, prawda? Także nie ma co się opierać, Róbcie Ciasto ucierane z truskawkami!

Składniki:

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 200 g masła (miękkiego)
  • 170 g cukru pudru
  • 3 duże jajka / 4 małe
  • 600- 700 g truskawek

Sposób przyrządzenia:

Przy użyciu miksera lub ucieraczki łączymy masło z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy śmietanę, łączymy składniki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami mieszanką dodajemy do mokrej masy i dokładnie miksujemy/ ucieramy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 20 x 25 cm). Na wierzchu układamy truskawki (dość ciasno).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zarumienienia się ciasta. Pod koniec pieczenia polecam wbić w środek ciasta drewniany patyczek w celu sprawdzenia czy ciasto jest gotowe.