Ciasto z rabarbarem

Przepis na to ciasto powstał w warunkach nie sprzyjających jakiemukolwiek pieczeniu. Piekarnik ledwo dyszący, brak wskaźnika temperatury. A na stole pełno rabarbaru i świeże wiejskie jaja. Nie mogłam się z tym pogodzić i pomyślałam – Ciasto z rabarbarem musi być choćby nie wiem co. Miksera też nie było. Trzepaczki też nie. No ale przecież dawniej takich dobroci nie było a ludzie pichcili pyszne rzeczy. Jest widelec to już dużo. Dałam radę.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5-6 gałązek rabarbaru
  • 2 łyżki śmietany

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy za pomocą trzepaczki a od biedy widelca wraz z cukrem pudrem. Do masy dodajemy mąki i proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy śmietany. Mieszamy. Mąkę najlepiej dosypywać porcjami. Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Tortownicę (u mnie 23 cm, ale jeśli macie większą dodajcie więcej rabarbaru) wykładamy folią aluminiową, smarujemy tłuszczem i opruszamy mąką. Przelewamy masę. Na całym cieście rozkładamy rabarbar. Nie bójcie się, że jest go za dużo. Im więcej go dacie tym ciasto będzie bardziej mokre (ale i bardziej kwaskowe).  Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Jeśli daliście dużo rabarbaru ciasto można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.

Moje Ciasto z rabarbarem jest nieco zarumienione, gdyż nie miałam termostatu i ciasto „złapało” na kolorze z wierzchu a w środku wymagało jeszcze obróbki termicznej. W trakcie pieczenia możecie sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już „suche”.

rabarbar_ciasto

rabarbar_szybkie_ciasto

ciasto_rabarbar