Ciasto ze śliwkami z prodiża

Zawsze staram się korzystać z sezonowych produktów, a początek września kojarzy mi się ze śliwkami. Delikatne ciasto w konsystencji przypominające biszkopt świetnie komponuje się z tymi owocami. Jeśli macie w domu, u babci prodiż, gorąco polecam Wam użycie go! Ci z Was, którzy myślą, że urządzenie to odchodzi do lamusa mogą mocno się zdziwić! Słodkości z prodiża wychodzą niesamowicie. Mnie osobiście zawsze kojarzą się z dzieciństwem i babcią. Jeśli nie macie takiego sprzętu, piekarnik oczywiście jak najbardziej się sprawdzi. Zróbcie  Ciasto ze śliwkami z prodiża , bo jego smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia dzieciństwa.

1440708699105

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół szklanki mleka
  • około 1 kg śliwek

Sposób przyrządzenia:

Jajka ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypujemy mąki do masy, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę (27 cm) lub prodiż nacieramy masłem (lub innym tłuszczem), oprószamy mąką i przelewamy ciasto do formy. Śliwki myjemy, przedzielamy na pół pozbywając się pestki i układamy na wierzchu ciasta jak najgęściej. Pieczemy w prodiżu przez 60 minut a w piekarniku w 190 stopniach około 50 minut.

1440708751505

1440708653496

1440708590122

  • takie ciasto to my lubimy, prosto i smacznie 🙂
    zapraszamy do nas na inspiracje śliwkowe
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+%C5%9Bliwki+przepisy

  • Wygląda przepysznie i zapewne takie jest. Z całą pewnością wypróbuję ten przepis, bo jest bardzo dobry. 🙂 Pozdrawiam!

    • Dziękuję Było Pyszne

      bardzo dziękuję za miłe słowa:) serdecznie przepis polecam bo ciasto jest pycha 🙂 polecam się na przyszłość! 🙂

  • powiedz mi proszę, ile mam wziąć składników na większą blachę – do piekarnika? Myślałam że x2 ale nie jestem pewna…
    dziękuję.

  • powiedz mi proszę ile mam wziąć składników na taką „normalną” blachę do piekarnika. Myślałam, że może x2, ale nie jestem pewna…

    • Dziękuję Było Pyszne

      rozumiem, że nie chodzi Ci o tortownicę? bo jeśli chodzi o tortownicę do 27 cm s to dokładnie takie proporcje jak w przepisie. Jeśli chodzi o blaszkę 42x 20 cm. To możesz śmiało podwoić składniki! Tylko śliwek będziesz mniej niż 2 kg potrzebowała na pewno i proszku do pieczenia nie podwajaj. wystarczy łyżeczka do 1,5 łyżeczki :). Jeśli będziesz piekła w piekarniku, dla zwiększenia lepkości i wilgotności możesz dodać dosłownie 1/4 szklanki oleju albo kawałek (1/4) kostki masła roztopionego. Nie jest to konieczne, ale możesz dodać.

      • Dziękuję. Pozdrawiam

      • Dziękuję Było Pyszne

        Proszę bardzo! 🙂 Pozdrawiam serdecznie i polecam się na przyszłość 🙂

  • ~enjoy-yourlife.blog.pl

    mniam! na pewno spróbuje! 😉

    • Dziękuję Było Pyszne

      super! naprawdę polecam! moim zdaniem inaczej smakuje niż z piekarnika <3

  • Ani Mama, ani Babcie nie miały prodiża, więc nigdy takiego ciasta nie jadłam. Bardzo jestem ciekawa, czy jego smak różni się od takiego z piekarnika 🙂

    • Dziękuję Było Pyszne

      kurcz w piekarniku tez to ciasto pycha wychodzi, jednak uważam, ,że w prodiżu ma jakiś niepowtarzalny smak 😉