Cieciorka (ciecierzyca) z pomidorami i jajkiem przepiórczym

Lubicie cieciorkę? Ja bardzo od hummusu począwszy przez sosy z nią, do jej prażonej postaci. Dziś pomysł na szybkie i sycące danie. Bez mięsa.

 

 

Składniki:

  • 250 g cieciorki (po namoczeniu)
  • 6 dobrych pomidorów
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • jajka przepiórcze
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka świeżego tymianku

Sposób przyrządzenia:

Cieciorkę należy moczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Pod jej wpływem ciecierzyca pęcznieje. Na drugi dzień gotujemy przez 2 godziny cieciorkę na wolnym ogniu, w osolonej wodzie.  Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie podsmażamy na oliwie, na patelni. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, pozbawione skórki. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy. Odcedzoną, ugotowaną cieciorkę wrzucamy na patelnię, całość mieszamy i dusimy przez 15 minut. Przenosimy do kokilek. W każdej kokilce na wierzch rozbijamy jajko przepiórcze. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 10 minut. Smacznego!

1423245412106

1423245383194

1423245431038