Cielęcina w sosie pomidorowym z bakłażanem i dzikim ryżem

Pyszna propozycja na obiad, która wymaga paru działań, a potem robi się już sama. Dość ostra, bo z pieprzem cayenne, dzięki czemu rozgrzewająca. Dodatek bakłażana podkręca smak potrawy. Koniecznie spróbujcie. Cielęcina w sosie pomidorowym z bakłażanem i dzikim ryżem to fajna odmiana od tradycyjnych obiadów!

1443076703014

Składniki (2 osoby):

  • 0,5 kg cielęciny bez kości
  • 1 duży bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula i jedna malutka
  • 100 g ryżu dzikiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz cayenne
  • odrobina ziaren kolendry
  • olej rzepakowy
  • 7-8 pomidorów lub 2 opakowania pomidorów w puszce

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, kroimy na dość grubą kostkę, u mnie około 5 cm. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w ósemki i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia cebuli wrzucamy obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku i je delikatnie podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy do cebuli i czosnku mięso smażymy około 2-3 minuty, by mięso się zamknęło. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż na plastry. Każdy solimy i odstawiamy do puszczenia soku na 5-10 minut. Po tym czasie ręcznikiem papierowym wycieramy soki, które puściły bakłażany. Smażymy każdy plasterek najlepiej na patelni grillowej. Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego z mięsem, układając je jeden obok drugiego i zakrywając całe mięso.

Pomidory kroimy, podsmażamy na patelni do puszczenia soku, blendujemy i dalej dusimy. Dodajemy soli, pieprzu cayenne, papryki słodkiej, posiekanej małej cebulki, rozkruszonych parę ziaren kolendry. Jeśli używamy pomidorów z puszki można je zblendować na początku. Pomidory dusimy około 6 minut. Gotowym sosem zalewamy mięso z bakłażanami i wstawiamy do piekarnika na 200 stopni przez 75 minut.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Smacznego!

1443076763936

1443076816942

1443076875375

1443076645214