Cukier fiołkowy

Powszechnie wiadomo, że sezonowość i kwiaty jadalne to moje dwa oczka w głowie. I tak przyszła wiosna a wraz z nią sezon na fiołeczki, które rosną dziko na łąkach i w lasach. Postanowiłam zaszaleć z nimi nieco w kuchni i porobić zapasy na zimę. Tak powstał cukier fiołkowy , który jest banalny w wykonaniu a cieszy oko o każdej porze roku i można go dodać do wielu słodkości. Możecie cukier fiołkowy wykorzystać do kremów, mas. Jako posypkę. Dodać do serka jako nadzienie do naleśników. Zastosowań jest naprawdę wiele a i pracy przy jego zrobieniu wiele nie ma.

Składniki:

  • szklanka cukru
  • szklanka fiołków

Sposób przyrządzenia:

Obrywamy płatki fiołków. Cukier wsypujemy do moździerza, dokładamy płatków i ucieramy na gładką, jednolicie fioletową masę. Rozkładamy tak przygotowany cukier na papierze pergaminowym do wyschnięcia. Potem przesypujemy do słoiczka i cukier fiołkowy gotowy.

fiolki-kwiaty

cukier-fiolkowy

fiolki-kwiaty-jadalne

jak-zrobic-cukier-fiolkowy