Cukinie zapiekane w porach

To banalne proste danie – i właśnie w tym tkwi jego siła. Kocham cukinię o tej porze roku. Zawsze kupuję z zapasem, szczególnie jeśli uda mi się napotkać na bazarku te mniejsze, jeszcze tak mocno nie wyrośnięte- one są najpyszniejsze! Cukinie zapiekane w porach zrobicie naprawdę szybko i tylko przy udziale paru składników. Ja kiedy ne mam ochoty na mięso jem takie podpieczkane cukinie jako obiad a mój mąż jako dodatek do mięsa. W jednej i drugiej formie są super! Cukinie z tego przepisu wychodzą przyjemnie chrupiące!

Składniki:

  • 3 młode cukinie
  • por – dolna część
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czarnuszka

Sposób przyrządzenia:

Cukinie i pora myjemy. Cukinie kroimy każdą na 4 części. Pora kroimy w cienkie krążki. Do miseczki wrzucamy pora, 2 łyżeczki czarnuszki (płaskie), 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobinę soli i pieprzu. Wszystko mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni, termoobieg.

Pokrojone cukinie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zalewamy wcześniej przygotowaną mieszanką. Wstawiamy do piekarnika na około 18 minut- jeśli Wasz termoobieg spowoduje nadmierne zrumienienie się pora i cukinii w trakcie pieczenia możecie przełączyć tryb termoobiegu na tryb góra – dół.

img_20160919_171252_

img_20160919_171211_

img_20160919_171136_