Curry bez mięsa – z batatem, dynią i cukinią

Nie będę owijać w bawełnę! To danie popełniłam czyszcząc lodówkę! Pomieszanie batata z cukinią i dynią wydało mi się na tyle fajne, że postanowiłam nie dodawać do curry mięsa i ograniczyć się jedynie do warzyw. Wyszło świetnie i wydaje mi się, że jest to fajna opcja lunchboxowa- możecie sobie zrobić więcej i na drugi dzień wziąć do szkoły, pracy, na zajęcia.

 

Składniki (na dwie osoby):

  • 100 g ryżu basmati lub jaśminowego
  • pół średniego batata
  • pół małej cukinii zielonej
  • 1/3 dyni piżmowej
  • jedna cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru świeżego
  • 3 łyżeczki pasty curry dobrej jakości
  • mleczko kokosowe 200 ml
  • olej kokosowy do smażenia
  • sól

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy ryż. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek również. Podsmażamy je na patelni na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy drobno posiekany imbir i pastę curry i szczyptę soli. Mieszamy. Pokrojone w 1 cm kostkę dynię i batata wrzucamy na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy cukinię i smażymy przez 2 minuty. Dodajemy mleczko kokosowego, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 7 minut. Podajemy z ryżem.

Curry bez mięsa – z batatem, dynią i cukinią możecie wykończyć ulubionymi kiełkami lub zieleniną.