Cytrynowy dorsz z ryżem i szpinakiem

To jest danie z cyklu „dziecko poszło spać, mam 20 minut żeby zrobić obiad i minutę, żeby go zjeść” hehe. A tak poważnie-nie ma co ukrywać komu w dzisiejszych czasach się nie spieszy z tych lub innych względów. Dlatego mam dla Was propozycję na taki 20 minutowy obiad- w roli głównej polędwica z dorsza. Jako dodatki sypki ryż i delikatnie podsmażony szpinak. No to jedziemy! Aaaaa oczywiście zacznijcie od gotowania ryżu – to spowoduje, że Wasze danie ograniczy się do czasu potrzebnego tylko na jego ugotowanie !

Składniki:

  • polędwica z dorsza 200 g
  • ryż paraboiled 200 g
  • szpinak 500 g
  • oliwa z oliwek
  • masło kilka łyżek
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • czosnek 4 ząbki
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy ryż. W smakowitości dania ryż na bardzo duże znaczenie, nie gotujecie go w woreczkach- wysypcie zawartość torebki do garnka, dodajcie soli (wg potrzeb), łyżkę masła i zalejcie około 1,5-2 cm ponad poziom ryżu wodą. Gotujecie na sporym ogniu, aż do momentu wyparowania całej wody, następnie zmniejszcie ogień na minimalny, na wierzch dodajcie jeszcze łyżkę masła i teraz „duście” pod przykryciem do miękkości. Taki ryż smakuje genialnie. I nic się nie lepi.

Polędwicę delikatnie obmywamy, suszymy ręcznikiem papierowym. Solimy i pieprzymy z obu stron, następnie obsypujemy startą na drobnej tarce skórka z cytryny. Czosnku nie obieramy z łupin (3 ząbki). Na patelni roztapiamy łyżkę masła wrzucamy czosnek, kładziemy naszą polędwice. Smażymy z każdej strony około 2 minut na średnim ogniu, w trakcie smażenia masłem podlewamy rybę tak by esencja z czosnku, którym przejdzie masło mogła przeniknąć jeszcze bardziej rybę.

Umyty i osuszony szpinak smażymy na łyżce oliwy i ząbku czosnku, przeciśniętym przez praskę doprawiając odrobiną soli i pieprzu około 1,5 minuty- nie więcej ! Ciągle mieszając.

Jeśli ta ilość czosnku na całe danie to dla Was za dużo oczywiście można zmniejszyć – ja przyznam że czosnek kocham.

Smacznego !