Czekoladowe naleśniki z owocami

Naleśniki- nie znam osoby, która ich nie lubiła. Czekoladowe naleśniki… niebo w gębie! Bardzo lubię je jeść, ale przyznam się bez bicia, że jak w kuchni kocham robić wszystko, tak smażyć tych okrąglasów nie bardzo. Zawsze robię to na dwie patelnie, byle by szybciej. Pierwszy naleśnik często wychodzi mi „niedorozwinięty”, potem jest już dobrze. Czekoladowe naleśniki to miła, słodka odmiana od standardowych. Można je sprezentować ukochanej osobie.

1422639756983

Składniki (na około 15 cienkich naleśników):

  • 200 g mąki
  • 270 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki cukru (u mnie była melasa trzcinowa)
  • 2 łyżki masła
  • owoce
  • ewentualnie jogurt naturalny/bita śmietana/serek homogenizowany
  • 50-100 ml wody gazowanej

Sposób przyrządzenia:

Masło topimy w rondelku, dodajemy czekolady i rozpuszczamy ją ciągle mieszając. Dolewamy mleka, dodajemy kakao, cukier. Mieszamy wszytko starając się nadmiernie nie podgrzewac masy. Odstawiamy do ostygnięcia (masa musi ostygnąć, by po dodaniu jajek nie wyszła nam jajecznica). Wbijamy jajka i miksujemy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do masy i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej struktury. Odstawiamy na 30 minut. Przed smażeniem dolewamy wody gazowanej i mieszamy. Mocno rozgrzewamy patelnię (w moim wypadku dwie patelnie;)). Naleśniki pieczemy przez około minutę z każdej strony na średnim ogniu. Ciasto nakładamy chochlą na patelnię i wykonując okrężne ruchy patelnią równomiernie rozprowadzamy ciasto na jej powierzchni. Ponieważ w przepisie jest dodane masło do ciasta, ja moje naleśniki smażę bez tłuszczu. Naleśniki podajemy z owocami i dla przykładu bitą śmietaną lub serkiem homogenizowanym. Pyszne są też z jogurtem naturalnym lub też… opruszone cukrem pudrem. Smacznego kochani!

1422639857280

1422639831744

1422639790886

1422639714950

1422639688340