Domowe kokosanki

Uwielbiam wszystko co ma w składzie kokos, serio! A kokosankami zajadałam się w dzieciństwie. Kupnymi. Od jakiegoś czasu robię „swoje”. Najczęściej robię je, gdy zostanie mi z czegoś białek a nie chcę robić oczywistej bezy. Ich przygotowanie nie trwa długo, a struktura po upieczeniu jest fantastyczna- na świeżo po upieczeniu macie chrupiący wierzch i miękki środek, potem całość robi się mięciutka. P. S Sprawdzajcie skład wiórek kokosowych, niektóre mają w składzie dwutlenek siarki.

Składniki :

  • 6 białek
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 130 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła rozpuszczonego i wystudzonego

Sposób przyrządzenia :

Białka ubijamy ze szczyptą soli mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder, miksujemy do połączenia się składników. Do masy przesypujemy wiórki kokosowe , mieszamy delikatnie łyżką, następnie stopniowo wlewamy masło (nie może być gorące ani ciepłe – musi wystygnąć) i znów dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Formujemy kokosanki (ja użyłam do tego dwóch łyżek, ale możecie uformować kokosanki ręką w kształcie kulek), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika opcja góra dół, na 170 stopni na 18-20 minut.