Domowe masło

Kochani ! Dużo wiadomości dostałam od Was z zapytaniem czemu nie mam na blogu przepisu na Domowe masło (ma się rozumieć po podwyżce masła) .  Rzecz mega prosta, ale oczywiście jak zwykle staram się sprostać wyzwaniu. Pamiętajcie tylko, że śmietana też kosztuje –  aczkolwiek domowe masło smakuje  o niebo lepiej, więc choćby po to warto je zrobić. Najlepiej jeśli do wyrobu masła wykorzystacie mleko krowie. Ale oczywiście nie każdy lubi ten smak i nie każdy ma dostęp (niestety).

Składniki:

  • 300 ml śmietany 36 %
  • mikser
  • 2 szklanki zimnej wody
  • sitko

Sposób przyrządzenia:

UWAGA! Ważna sprawa. Jeśli śmietana będzie w temperaturze pokojowej ubijecie szybciej masło, ale o wiele gorzej będzie Wam masełko uformować. Ja polecam jednak korzystać z zimnej śmietany, niestety kosztem dłuższego ubijania.

Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia, ubijamy mikserem- na początku ubijecie bitą śmietanę, śmietana będzie gęstnieć, po jakimś czasie będzie się rozwarstwiać na masło i maślankę (płyn) . Tłuszcz (masło) będzie wyraźnie się zażółcało.  Po 5 minutach cały proces powinien być skończony.

Przy zimnym maśle macie ułatwioną sprawę i często wystarczy rękami wycisnąć maślankę a w rękach zostanie Wam masło.

Uformowaną kulkę masła kładziemy na sitku i płuczemy wodą. Chodzi o to by resztki maślanki zostały wypłukane. Pozostawienie maślanki wpływa na krótszy termin przydatności masła. Kulkę trzeba kilka razy formować.

Po przepłukaniu masła formujemy pożądany kształt : kostkę, osełkę, możecie użyć jakiejś zabawnej foremki.

Masło przechowujemy w lodówce. Myślę że spokojnie możecie masło ze śmietany z mleka pasteryzowanego przechowywać 7 -8 dni.

UWAGA nr 2. Uzależnia!