Domowy twarożek

Domowy twarożek z jogurtu naturalnego jest w zasięgu Twojej reki. Roki go się bajecznie prosto i nie wymaga absolutnie profesjonalnego sprzętu. Wszystko co musisz mieć to durszlak, rondelek i gaza. I jogurt. Dużo jogurtu. Naturalnego. A reszta to już tylko i wyłącznie kwestia czasu. I cierpliwości. Jeśli już o czasie wspomniałam to w zależności od czasu po jakim „nastawiliśmy” nasz twarożek może mieć on inne przeznaczenie. Po 12 h robi się z niego idealnie gęsty jogurt grecki,  po 24 h serek idealny do serników (polecam Wam). A po 5 dniach twarożek. Wyrazistszy w smaku niż ten po 24 h. Idealny jako smarowidło do chleba. Dobrze zrobić sobie taki Domowy twarożek bez zbędnej chemii.

Składniki:

  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • gaza 50cm x 50 cm lub większa
  • durszlak
  • rondelek

Sposób przyrządzenia:

Na rondelek kładziemy durszlak. Durszlak wykładamy gazą (podwójna warstwa). Wylewamy jogurt naturalny. Przykrywamy całość folią aluminiową i odstawiamy do lodówki.

Raz dziennie wylewamy z rondelka odsączoną serwatkę.

Po 5 dniach serek jest idealnej konsystencji i gotowy do jedzenia.

Jeśli uważacie, że serek jest dla Was zbyt gęsty- nic straconego! Wystarczy wlać do niego nieco serwatki i dokładnie wymieszać! Oczywiście serek możecie robić z jogurtu z mleka krowiego. Schemat postępowania jest identyczny jak z kupnym jogurtem naturalnym.