Drożdżowe kulki serowe

Drożdżowe kulki serowe to pomysł, który zjawił się w mojej głowie przez brak pieczywa w domu i małą chęć wychodzenia z domu. Czyli przez przypadek. Resztka sera, drożdże, mąka, odrobina mleka i masła i gotowe. Przysmak, który nie jest chyba w stanie przetrzymać wystygnięcia i na nic zdają się też babcine przestrogi o nie jedzeniu gorącego ciasta drożdżowego celem uniknięcia bólu brzucha. Całość posmarowałam jajkiem zmąconym i posypałam czarnym sezamem.  Możecie użyć też czarnuszki.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 90 ml mleka
  • 1  łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
  • ser pleśniowy – u mnie brie

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli tak nie jest regulujcie to dodaniem wody lub mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Ponownie wyrabiamy.

Ser brie kroimy n kostkę o boku około 1-1,5 cm.  Formę do pieczenia (u mnie 15x24cm) smarujemy masłem. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy rączką płaski placek, kładziemy na jego środek ser i zalepiamy formując kuleczkę. Kładziemy do formy.  Tak wypełniamy całą brytfankę. Poukładane ściśle kuleczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

 

  • Agnieszka Komorowska

    Bardzo sympatyczna przekąska 🙂 Do takich serowych bułeczek pasuje też kieliszek dobrego wina i dobre towarzystwo 🙂

  • Niebieskie Migdały

    Najlepsze pomysły powstają przez przypadek ; ) Twój wygląda smakowicie 🙂