Drożdżowe z kruszonką

Klasyk! Prawda? Drożdżowe z kruszonką – takiego ciasta nie zabraknie u babci na niedzielnym obiedzie, nie zabraknie na święta. Jeśli nie macie jeszcze swojego przepisu idealnego to może właśnie ten mój takim się stanie. Zawsze robię z dużą ilością kruszonki ! To co, są jacyś chętni? Oczywiście najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po ostygnięciu (jeśli dotrwacie do całkowitego ostygnięcia tego cuda). Mam dla Was też patent na 2-3 dniowe ciasto drożdżowe – moczymy sekundkę w mleku i smażymy na masełku ! Pysznie! Szczególnie zacnie smakuje z ulubionym dżemem!

Składniki:

Na ciasto

  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka + 1 jajko
  • 120 g cukru pudru
  • łyżka cukru

Na kruszkonę

  • 1 część masła (u mnie 100 g
  • 1 część cukru (100 g)
  • 2 części mąki (200g)

Sposób przyrządzenia: 

Drożdże mieszam z łyżką cukru, połową ciepłego mleka, łyżką mąki i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaję do zaczynu jajka i żółtek, masło (musi być miękkie), mąkę, cukier puder przesiany i resztę mleka. Wyrabiam do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji ciasta, które ładnie odchodzi od rąk. Polecam Wam dodać nieco mąki jeśli ciasto się lepi. Odstawiam do wyrośnięcia na 45 minut- 60 minut.

Żeby zrobić kruszonkę mieszam dokładnie  np. 100 gram masła ze 100 g cukru i 200 g mąki. Powstanie nam sucha masa.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Wykładamy je do formy (u mnie 25 cm na 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch ciasta układamy równomiernie kruszonkę.

Pieczemy 50 minut.