Drożdżowy zawijaniec owocowy

Uwielbiam wszelkie połączenia owoce plus ciasto drożdżowe. To nigdy się nie nudzi. Uważam, że do zawijańców, drożdzówek, ciast drożdżowych czy rogalików najlepsze są owoce sezonowe, więc nie bierzcie przykładu ze mnie. Ja oparłam się pokusie owoców pozasezonowych. Oczywiście ciasto wychodzi bardzo smaczne, ale nie ma to jak nasze sezonowe maliny, truskawki, porzeczki czy jagody. Przepis polecam bo jest prosty i pyszny!

aviary_1431725305390

Składniki:

  • mąka pszenna 500g
  • 240 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 25 g drożdży
  • 40 g masła roztopionego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 350 g owoców
  • białka do posmarowania ciasta

Sposób przyrządzenia:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i dodajemy 2 łyżeczki cukru. Mieszamy. Rozczyn pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie drożdże powinny się spulchnić i zacząć nieco bąbelkować.   Do rozczynu dodajemy mąkę,  roztopione masło,  sól, cukier, żółtka. Całość dokładnie zagniatamy ręką.  Masa powinna być gładka. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowywujemy delkiatnie podsypując mąką na kształt przypominający prostokąt. Nacinamy na całej długości boki, tak jak jest to widoczne na zdjęciu. Na środku układamy owoce. Teraz naprzemian raz z jednej raz z drugiej strony kierujemy nacięte paski w stronę środka, stoponiwo przykrywając owoce. Końce ciasta łączymy do środka, by owoce nie wypłaywały. Wierzch smarujemy białkiem i u mnie dużą ilością cukru gruboziarnistego (nie słodziłam owoców). Pieczemy w 190 stopniach przez około 35 minut do zarumienienia.

aviary_1431725072500

aviary_1431725035938

aviary_1431725354512

aviary_1431725714553

aviary_1431725097679