Duszona kapusta czerwona

Wydaje mi się, że ludzie zapominają o pięknie kapusty czerwonej. Jest bardzo zdrowa i ma naprawdę multum zastosowań kulinarnych. Świetnie barwi ciasta pierogowe, można jej używać też jako barwnika do wielkanocnych jajek. Można też udusić, co uczyniłam. Udusiłam owszem, ale na słodko. Duszona kapusta czerwona rozpływa się w ustach! Idealna do ziemniaczków i mięska. Może oczywiście stanowić osobne danie.

Składniki (dla 2 osób):

  • mała główka czerwonej kapusty
  • 2 cebulki szalotki
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki cydru lub soku z jabłek

Sposób przyrządzenia:

Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, dusimy w garnku,  na maśle do zeszklenia, solimy. Dodajemy poszatkowaną czerwoną kapustę, bez głąba.  Zalewamy cydrem (sokiem jabłkowym), wlewamy sok z cytryny, ocet oraz pieprzymy. Pierwsze 5 minut gotujemy  na sporym ogniu bez przykrycia, następnie dodajemy miód, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut, aż kapustka zmięknie.

IMG_20151118_213447_

IMG_20151118_213405_

IMG_20151118_213535_