Dżem porzeczkowy

Uwielbiam ten okres lata gdzie stragany pękają w szwach od dobroci natury! Najchętniej nie wychodziłabym wtedy z kuchni tylko zamykała to dobro w słoiczkach. Jednym z naszych ulubionych dżemów jest dżem porzeczkowy. Niesamowicie prosty do zrobienia. Wystarczy cukier i owoce. Potem dobrze taki dżem zapasteryzować. Przyznam Wam, że nie zawsze pasteryzuje, ale oczywiście potem istnieje możliwość, że dżem się zepsuje.

Składniki:

  • 1 kg porzeczek
  • 300 gram cukru

Sposób przyrządzenia:

Porzeczki obieramy i myjemy. Zasypujemy je cukrem, rozgniatamy tłuczkiem do mięsa i odstawiamy na 2 godziny. Następnie smażymy najlepiej na dużej patelni, bez przykrycia około 25 minut, od czasu do czasu mieszając by nie przywarły do dna.

Dżem porzeczkowy przekładamy do wyparzonych, umytych i gorących słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Jeśli chcecie zapasteryzować dżem słoiki gotujemy zalane wodą (do 3/4 wysokości słoika) w garnku około 15 minut.

Z tej ilości składników otrzymacie około 700-800 ml dżemu.

2016-07-07_22.33.14

2016-07-07_22.34.13

2016-07-07_22.35.18