Dżem rabarbarowy

No bo jaki ja teraz mogłabym Wam dżemik zaproponować. Dżem rabarbarowy to właśnie to co powinniśmy teraz dodawać do drożdżówek, na chleb, do ciast. Do naleśników. Bajecznie czerwony. To nie przeróbka zdjęcia, taki kolor właśnie uzyskałam. Wybrałam na rynku najbardziej czerwony rabarbar i do dżemu wykorzystałam te naprawdę czerwone części. Wygląda i smakuje przecudnie, więc polecam wam zrobić taki sobie. I pamiętajcie ! Co ryneczki to ryneczki a nie jakieś tam wielkie hipermarkety.

Składniki:

  • pół kg rabarbaru (czerwone części)
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie : cynamon/kardamon
  • 1/5 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Gałęzie rabarbaru kroimy w 1,5-2 cm plasterki. Wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem, dodajemy wody. Mieszamy na sporym ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, jeśli macie ochotę cynamon lub kardamon. Dusimy na wolnym ogniu około 3-5 minut co jakiś czas mieszając ( Dżem rabarbarowy lubi przywierać).

Gotowe!

P.S. Jeśli będziecie przez cały czas dusić rabarbar na szybkim ogniu rozpadnie się Wam całkowicie. Ja wolę taki z kawałkami. Wybór oczywiście należy do Was. I najważniejsze! Możecie tą wiosnę schować w słoiki. Będzie cudnie (tak sądzę) w zimowy, weekendowy poranek wsunąć świeżą chałkę z domowym dżemem rabarbarowym. Nie sądzicie? W tym celu gorący dżem przekładamy do wymytych, wysuszonych słoików zakręcamy, przekręcamy do góry nogami i zostawiamy je tak do wystygnięcia, lub po zakręceniu pasteryzujemy gotując słoiki jakieś 15 minut w garnku z wodą.

Tutaj macie link jak można wykorzystać dżemik.

 

  • Leszek Tomczuk

    obieramy rabarbar?