Dżem z żurawiny

Żurawinę uwielbiam! Kisiel żurawinowy, sok żurawinowy, dżem. Pomyślałam przy okazji robienia gęsiny, że zrobię Dżem z żurawiny !Ale w trakcie jego robienia zrobiło mi się szkoda żurawinki i moja łasuchowatość wzięła górę. Pomyślałam, że zrobię dżem, przecież i tak będzie do mięsa a oprócz tego śmiało można do położyć na kanapkę, na przykład z białym serkiem albo oscypkiem (spróbujcie koniecznie takiego połączenia- nieeeebo!). Żurawina była kiedyś nazywana „cytryną dla ubogich”. Mało kto wie, że jej owoce są zaliczane do naturalnych antybiotyków, tak jak czosnek. Ogranicza rozwój bakterii, ma działanie moczopędne. Oczywiście, żeby ujawniła swoje właściwości potrzeba jej zjeść w większych ilościach niż raz na sezon. Wracając do przepisu- spróbujcie koniecznie, bo jest dziecinnie prosty, a dżem cudownie pyszny i przypomina nam, że ta nasza jesień wcale nie jest taka okrutna dla nas podsyłając nam tak piękne dary.

1445376635642

Składniki:

  • 0,5 kg żurawiny
  • 1/4 szklanki cydru jabłkowego lub likieru wiśniowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Żurawinę myjemy, odcedzamy, wrzucamy do garnka i wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, aż owoce rozpadną się (nie muszą całkowicie) a całość przyjmie strukturę gęstego dżemu. Pod koniec uważajcie, by masa Wam się nie przypaliła. Jeśli dżem dla Was jest za mało słodki dodajcie więcej cukru pudru.

1445376502605

  • Przepis jakże prosty,a zarazem smaczny. Polecam!

    • Dziękuję Było Pyszne

      dzięki 🙂

  • Dreamgirls znalazły nowe źródło inspiracji!
    Świetne przepisy i kulinarne wskazówki.
    Obserwujemy i zapraszamy do nas 🙂

    • Dziękuję Było Pyszne

      super 🙂 bardzo mi miło na pewno zajrzę !

  • Masz fantastycznego bloga – szukam też swojej niszy
    http://cudmecyje.blog.pl/

  • Ale tu pięknie! 🙂 Uwielbiam żurawinę i mogłabym jeść garściami! Zwłaszcza suszoną. A dżem żurawinowy – niebo w gębie! Twój wygląda pięknie, na pewno smakuje obłędnie. Pozdrawiam!