Dżem żurawinowy z cynamonem i goździkiem

Idą święta, więc postanowiłam przygotować dżem żurawinowy z cynamonem, goździkiem. Oczywiście taki dżem możecie przyrządzać przez cały rok, a dobór przypraw można zmieniać. Mnie się te przyprawy kojarzą z piernikiem i jego aromatem i dlatego też umieściłam je pośród dorodnych owoców żurawiny. Aromat unoszący się podczas gotowania dżemiku jest naprawdę uroczy! Idealnie na świąteczny chlebek lub domowo zrobioną puszystą chałkę. Koniecznie spróbujcie by poczuć się znów jak dziecko! Duet idealny. Jeśli chodzi o owoce żurawiny, to jeśli już nie możecie zdobyć świeżych, te mrożone też świetnie się nadadzą. W przepisie jest stosunkowo dużo dane cynamonu jak na tą ilość żurawiny, ale ja przepadam za tą przyprawą, więc możecie zmniejszyć jej ilość. Jeśli dżem po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyda się Wam nieco mdły, dodajcie troszkę soku z cytryny. W razie pytań jestem do Waszej dyspozycji, piszcie kochani.

Składniki:

  • 0,5 kg żurawiny (może być mrożona)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Żurawinę myjemy, odcedzamy, wrzucamy do garnka i wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, aż owoce rozpadną się (nie muszą całkowicie) a całość przyjmie strukturę gęstego dżemu. Pod koniec uważajcie, by masa Wam się nie przypaliła. Jeśli dżem dla Was jest za mało słodki dodajcie więcej cukru pudru.

Smacznego.

P.S. Dajcie się namówić na świeżutką domową chałkę do tego dżemiku. Z masełkiem lub bez smakują pysznie. A połączenie- chałka+ jogurt naturalny + dżem mnie osobiście zwala z nóg.

IMG_20151214_111313_

IMG_20151214_111159_

IMG_20151214_111405_