Fiołkowa tarta bez pieczenia

Wiecie, że jestem zafiksowana na kwiaty jadalne. Przecież żal nie wykorzystywać tak pięknych darów natury. Fiołkowa tarta bez pieczenia to idealna przekąska na wiosenne popołudnia. Spróbujcie! Robi się ją dość szybko i bez pieczenia! Aby ją zrobić potrzebujecie cukru fiołkowego, na który przepis znajdziecie tutaj. Potem już droga prosta do totalnej rozpusty!

Składniki (na tartę 20 cm):

  • 150 g herbatników
  • 3 łyżki  masła
  • 1 serek mascarpone mały
  • 200 ml śmietany 36%
  • cukier fiołkowy (u mnie około 100 g zmielonego)
  • świeże kwiaty fiołków lub owoce

Sposób wykonania:

Mielimy ciasteczka i łączymy je z rozpuszczonym masłem. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa nie musimy). Równomiernie rozkładamy na formie herbatniki zmieszane z masłem. Całość okrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i cukier fiołkowy (im drobniej zmielimy tym lepiej). Na schłodzoną tartę nakładamy nadzienie i zdobimy fiołkami. Możecie też wykorzystać owoce.

przepis_folek_jadalny

fiolek_tarta_bez_pieczenia_kwiaty