Focaccia z rozmarynem i kaparami

Kocham kuchnię włoską, i dlatego focaccia prędzej czy później musiała się pojawić na moim blogu. Najlepszą jaką kiedykolwiek jadłam zrobił Marco Ghia, współzałożyciel Akademii Kulinarnej Whirlpool. Dlatego też postanowiłam Wam przedstawić focaccię z jego przepisu. Każdy rejon Włoch może pochwalić się ciut inną odmianą. Jedni preferują grubsze i puszyste ciasto a inni nieco cieńsze i bardziej chrupiące. Rodzaj składników jest dowolny, oliwki, pomidory suszone, rozmaryn, kapary, cebula, zioła sól. Jest to świetna przekąska, którą polecam Wam wypróbować!

1432584363172

Składniki:

  •  450g mąki
  •  100g oliwy z oliwek (do ciasta)
  •  25g świeżych drożdży lub torebka suszonych
  •  11g soli(do ciasta)
  •  1 łyżeczka cukru
  •  wody ok. 1 szklanka
  •  2 gałązki rozmarynu i łyżka kaparów
  •  oliwa i gruba sól na wykończenie

Sposób przyrządzenia:

Mąkę mieszamy z solą, oliwą i wodą. Następnie dodajemy drożdży i cukru. Mieszamy wszystko i wyrabiamy przez 20 minut. Konsystencja ciasta ma być miękka, puszysta. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie znów delikatnie wyrabiamy przez około 5 minut i odstawiamy jeszcze raz na 40 minut do wyrośnięcia.

Blaszkę smarujemy oliwą, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra- dół). Ciasto rozciągamy lub wałkujemy (na kształt koła lub prostokąta), nakłuwamy widelcem, smarujemy obficie oliwą, posypujemy listkami rozmarynu i kaparami i wstawiamy na 40 minut do piekarnika, aż ciasto uzyska piękny, złoty kolor.

1432584339523

1432584315979

1432584294517

1432584275259