Frytki z batata

Dziś szybki przepis na naprawdę szybki obiad. Bez mięsa, ale serio bataty są bardzo pożywne. Frytki nie brzmią zbyt zdrowo, chyba, że je upieczecie! Polecam. A jeśli chodzi o podanie – uważam, że najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym albo jakimś delikatniejszym- jogurtowym. Miętowy też będzie się wybornie komponował. Zrobicie raz z Frytki z batata będą do was na obiad wracały jak bumerang. Oczywiście jeśli macie chęć frytki z batata mogą być podane jak dodatek do obiadu.

 

Składniki:

  •  2 średnie bataty
  • pół opakowania suszonej (nie prażonej! cebulki tj ok 2 łyżek
  • sól
  • papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki
  • oliwa z oliwek około 3 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Bataty obieramy ze skórki kroimy na kawałki przypominające frytki(polecam użyć ostrego noża bo bataty są twardsze niż tradycyjne ziemniaki). Pokrojone bataty przekładamy do miski solimy, dodajemy papryki, cebulki i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy – tak aby wszystkie frytki były oblepione przyprawami i oliwa. piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja termoobieg, pieczemy około 15 minut! Uwaga to jest opcja jeśli chcecie przyrumienione frytki na zewnątrz i fajnie chrupiące! Jeśli maja myć miękkie użyjcie funkcji góra doł i pieczecie 15-17 minut. Jeśli chodzi o pieczenie w funkcji termoobieg musicie wyczuć swój piekarnik – frytki z batatow robiłam na kilku piekarnikach i czas się skracał/wydłużał w zależności od sprzętu. Ale nigdy nie było to krócej niż 13 minut i nje dłużej niż 20 :).